donderdag 10 mei 2012

De kracht van kwetsbaarheid

Tijdens de LEAP module in India, waar ik in mijn laatste blog over schreef, ben ik opnieuw geconfronteerd met de verschillen tussen culturen. De groep bestond uit 16 Nederlandse en 8 Indiase deelnemers die elkaars taal en cultuur niet begrepen. Dit leidde regelmatig tot behoorlijk ingewikkelde situaties en 'gedoe'.
De verandering kwam op het moment dat een Nederlander en een Indiër zich beide kwetsbaar durften op te stellen. Hierdoor onstond er echt contact. Dat was een ontroerend moment waarbij de verschillen overstegen werden. Wat er over bleef waren twee mensen met menselijke gevoelens die elkaar begrepen en van mens tot mens contact maakten.

Je kwetsbaar durven opstellen lijkt heel makkelijk, maar het vraagt nogal wat, namelijk:
  1. Stilstaan bij jezelf of je blik naar binnen keren
  2. Je gevoel waarnemen
  3. Je gevoel erkennen
  4. Benoemen van je gevoel aan de ander
Op het moment dat je dit doet ontstaat er wezenlijk contact met de ander. Aangezien gevoelens terug te brengen zijn tot de 4 basis emoties (Angst, Boosheid, Vreugde, Verdriet), zijn ze herkenbaar voor elk mens. Ze overschreiden de barrieres van taal, cultuur en religie en gaan daarmee voorbij aan de verschillen die er zijn.

De deelnemers in India hebben door zich werkelijk kwetsbaar te durven maken een diepere verbinding met elkaar gekregen. Daardoor konden ze op een zeer productieve manier met elkaar samenwerken aan het grotere doel, namelijk arme vrouwen crediet verlenen om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Brene Brown verwoord de kracht van kwetsbaarheid heel mooi in haar TED-Talk: The Power of Vulnerability



Stel je voor dat we dit als mensen vaker zouden doen? zou de wereld er dan niet  liefdevoller en mooier uitzien?

donderdag 3 mei 2012

De LEAP naar India is gemaakt

India is 'a state of mind' 
 Zoals jullie kunnen zien op de foto hebben wij India geheel geïnternaliseerd.


Wat een waanzinnig bijzondere ervaring. Onze deelnemers hebben een prachtige leap gemaakt en hun footprint achtergelaten bij Chaitanya (deze naam staat voor hoop). Deze organisatie verschaft microkrediet aan vrouwen met zeer lage inkomens. Wat bijzonder om de vrouwen te mogen bezoeken in hun dorpen en een dialoog aan te kunnen gaan van mens tot mens. Door echt te luisteren en contact te maken is er direct iets in beweging gezet in de organisatie. Onze deelnemers hebben samen met de groep Indiase managers (7 mannen en 1 vrouw) in 3 projectgroepen gewerkt. Iedere groep heeft bezoeken aan het veld gebracht om te spreken met de klanten en medewerkers van Chaitanya. Na hun veldonderzoek hebben zij op eigen wijze gewerkt aan resultaten. Welke vervolgens op de laatste ochtend aan de CEO zijn gepresenteerd. Het was een week waarin zowel de Indiase als Nederlandse deelnemers heel veel van elkaar geleerd hebben. De Indiërs vooral op het gebied van leiderschapsstijlen en projectmanagement. De Nederlanders hebben naast ruimte voor de eigen leerdoelen lessen gekregen in vertrouwen, loslaten van controle en omgaan met het onbekende. Zo intens samenwerken met 2 culturen en daarbij een essentiële bijdrage leveren aan de organisatie, was niet mogelijk geweest zonder de samenwerking met Better Future. Als facilitators van dit proces hebben we (Janneke en ik) keihard gewerkt (dag en nacht), enorm genoten en zijn we diep geraakt door de verbindingen die gemaakt zijn.

Het filmpje geeft een mooie indruk: